STRATEŠKI RAZVOJNI PROGRAM


Trgov. dr. u vlasništvu Općine Krašić


Proračun

Javna nabava

Financ. polit. stran. i nezav. vijeć.u slikama

U KRAŠIĆU OTKRIVENA SPOMEN PLOČA ČASNOJ SESTRI ŽARKI JULIJANI IVASIĆ
Nedjelja, 17 Studeni 2019 22:18

U nedjelju, 17. studenoga služena je sveta Misa u crkvi Presvetoga trojstva u Krašiću u čast pokojne mučenice Katoličke crkve časne sestre Žarke Julijane Ivasić. Časna sestra Julijana rođena je u Krašiću 18. studenoga 1908., te je povodom njenog 111. rođendana na kući obitelji Ivasić gdje je časna sestra rođena otkrivena spomen ploča njoj u čast.

Svečano misno slavlje i blavoslov spomen ploče predvodio je Gospićko-Senjski biskup Zdenko Križić u koncelebraciji sa tajnikom  biskupije Mišelom, vojnim biskupom u miru Jurjem Jezerincem i domaćim župnikom Ivanom Vučakom. Misi su prisustvovale brojne časne sestre, hodočasnici i vjernici.

Časna sestra Žarka Julijana odrasla je u Krašiću, a zaređena je 1931. godine. Služila je sa svojim sestrama za vrijeme rata u više bolnica, jer je nedostajalo bolničkog osoblja. Uhićena je od partizana u Otočcu te sprovođena po zatvorima i sudovima, najprije  potpuno nedužna sramotno osuđena na smrtnu kaznu vješanjem, a nakon žalbe preinačeno na smrtnu kaznu streljanjem koje je izvršeno na groblju u Gospiću 16. svibnja 1946. godine. Svjesna svoje muke, hrabro je prihvatila svjedočiti svoju vjeru u Isusa Krista i nositi svoj križ. Njezin grob nalazi se u Gospiću, te ga posjećuju vjernici koji vjeruju da će postupak koji je započet za njezino proglašenje blaženom a potom i svetom biti uspješno dovršen.

Sreća je da u 'Dolini kardinala' na ovakav način držimo da Hrvatskih svetinja i mučenika. Najveća zahvala svakako ide upravitelju župe velečasnom Ivanu Vučaku koji sa puno ljubavi, vjere i elana inicira i organizira ova i sva druga događanja koja se tiču župi koje su mu povjerene u službu, zatim časnim sestrama redovnicama družbe Svetog Vinka Paulskog, kao i obiteljima Barbare i Marije rođene Ivasić koje su radosno dozvolile postavljanje ove vrijedne spomen ploče na pročelje svoje kuće. Svima iskrena zahvala u ime općine Krašić.