STRATEŠKI RAZVOJNI PROGRAM


Trgov. dr. u vlasništvu Općine Krašić


Proračun

Javna nabava

UdrugeDigitalna pristupačnost

u slikama

SVEČANO PROSLAVLJENO STEPINČEVO U NJEGOVOJ OPĆINI
Utorak, 11 Veljača 2020 23:02

U ponedjeljak, 10.veljače posebno svečano bilo je povodom okrugle 60.godišnjice smrti blagopokojnoga kardinala Alojzija Stepinca u njegovoj općini Krašić. Svečano je bilo i prethodnih dana, kada je u  Župi Presvetoga trojstva slavljenjem devetnice vršena priprava za ovaj veliki okrugli jubilej, 60 godina od svete smrti blaženoga kardinala Stepinca. Svih tih dana sa svih strana Lijepe naše dolazili su u krašić brojni hodočasnici i vjernici pokloniti se našemu zaštitniku, procjenjuje se i 10-ak tisuća ljudi prošlo je kroz Krašić. Svečana misna slavlja služena su u 08 sati, potom u 10:30 sati i popodnevno u 17 sati. Svečanom misnome slavlju u 10:30 sati nazočili su brojni vjernici i visoki uzvanici i gosti predvođeni izaslanstvom Hrvatskoga Sabora predvođeno predsjednikom gospodinom Gordanom Jandrokovićem, zatim izaslanstvo Hrvatske Vlade na čelu sa predsjednikom Vlade mr.sc. Andrejem Plenkovićem.
Svetu misu je predslavio Mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić koji je između ostaloga dao vrlo detaljan osvrt na dane  10. do 13.veljače od prije 60 godina, na datume od same svete smrti kardinala Stepinca do njegove sahrane u Zagrebačkoj katedrali.
'Nakon što je osjetio da mu se bliži dan odlaska sa ovoga svijeta, na kojem je dobar boj bio, trku završio i vjeru očuvao. Obavio je sve po crkvenome redu: najprije ispovijed pred župnikom Vranekovićem, zatim zamolio apostolski blagoslov i sakrament bolesničkog pomazanja. Nakon toga je primio u prisustvu svoje sestre i posljednju Svetu pričest. Preminuo je 10.veljače  1960.godine u 14:15 uz posljednje riječi: FIAT AOLUNTAS TUA – Budi volja tvoja.'
 
„Zahvalni smo Bogu koji je krijepostima vjere, nade i ljubavi oblikovao miljenika po srcu svome, koji se uvijek čiste savjesti zauzimao za proslavu imena Isusova, za dobro crkve i svoga naroda. Zato nam i može pomoći da izađemo iz tolikih lutanja i krivih koraka na pravi put Božji.“ Zaključio je mons.Perić.
Odmah nakon Svete mise izaslanstva Hrvatskoga Sabora, Hrvatske Vlade, Zagrebačke županije i Općina Krašić svečano su uz počasnu stražu položila cvijeće kod spomenika kardinala Stepinca, a potom i posjetili Spomen sobe Stepinac u nekadašnjem župnome dvoru gdje je blaženik proveo preko 8 godina u kućnome pritvoru i gdje je i preminuo u svojoj sobi na današnji datum. Nakon obilaska soba, domaćini iz općine Krašić sa svojim brojnim gostima su se zaputili u općinsku vijećnicu gdje je održana i svečana sjednica općinskoga vijeća u povodu Stepinčeva. 9.po redu sjednici su se između ostalih pridružili Predsjednik Vlade sa suradnicima i ministrima Tomom Medvedom i Draženom Bošnjakovićem, zatim potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner, saborski zastupnik Ivan Šipić, državni tajnici Tugomir Majdak, Zdravka Bušić i Zdravko Jakop, predsjednik skupštine Zagrebačke županije, brojni gradonačelnici i načelnici prijateljskih gradova i općina, ravnatelji ustanova, predstavnici civilnih i sportskih udruga, vatrogastva, lovaca, Krašićke mažoretkinje, vijećnice i vijećnici u općinskome vijeću i gosti.
Svečanu sjednicu je otvorio predsjednik vijeća Damir Ilijanić, koji je kratko osvrnuo na životni put kardinala. Potom je načelnik općine Josip Petković Fajnik zahvalivši svim gostima na dolasku istakao važnost slavljenja Stepinčeva, kazavši: 'Vjerujem da ćemo svi mi uvidjeti koliko je važno slaviti, bolje reći živjeti Stepinčevo i to svakodnevno, ne samo u ove dane u godini.' Također je istakao njegovu veličinu i važnost za našu crkvu i naš hrvatski narod, koji ga toliko voli i koji svakodnevno svjedoči njegovu svetost ne samo u Hrvatskoj, nego i diljem svijeta. Poveznica na 'Dolinu kardinala' dana je kroz slike dva velikana naše crkve i naroda, dva posebna čovjeka i kardinala koja su rođena u razmaku od samo 21 godine, jedan 1898.godine, a drugi 1919.godine na samo nešto više od 2,5 km udaljenosti, što je vjeruje raritet u svjetskim okvirima. Istaknuo je također važnost za nas Kulturnih dobara koje imamo o koja su vezana prije svega uz život i smrt kardinala Stepinca, a to je kao  najvrjednije svakako Spomen kuća Stepinac koja zjapi za temeljitom obnovom, a koju općina i župa same ne mogu osigurati, barem ne u kratkom periodu.
Predsjednik skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak kazao je da je ovaj datum jedan od najvažnijih na području županije i da je projekt 'Dolina kardinala' imao i imati će nadalje značajnu podršku Zagrebačke županije.
Akademik  Željko Reiner govorio je o veličini i važnosti blaženoga kardinala Stepinca za naš narod i o svemu što je trebao izdržati u svoj nepravdi koja mu je lažnom osudom i oduzimanjem gotovo svih prava nanesena.
Predsjednik Vlade gospodin Plenković koji je po prvi puta službeno posjetio općinu Krašić, kratko se osvrnuo na propovijed mons.Perića, te potom istakao važnost i dao punu podršku projektu 'Dolina kardinala', kao budućeg duhovnog i vjerskog središta, koje bez pomoći županije i vlade ne može razvijati sve one projekte koji su mu potrebni. Ova Vlada vodi brigu o ravnomjernom  razvoju svih ruralnih krajeva kojima je svojim odlukama  osigurala 20 %  i više veće prihode kako bi lakše realizirali sve svoje projekte koji su potrebni za daljnji napredak i razvoj, te u tome smjeru treba nastaviti i dalje pomagati ravnomjeran razvoj.