Javna nabava


u slikama

SLUŽBENA POSJETA GRADU LEPOGLAVI
Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017 23:25

Načelnik općine i predsjednik Turističke zajednice općine Krašić gospodin Petković Fajnik u ponedjeljak 20. ožujka službeno je posjetio Grad Lepoglavu gdje ga je primio gradonačelnik Škvarić, a potom i upravitelj Lepoglavske crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije mons. Kišiček.
Posebna i najvažnija poveznica između općine Krašić i grada Lepoglave je naš blaženik Alojzije Stepinac koji je u Lepoglavskoj kaznionici nakon sramotne presude 11. listopada 1946. godine, kojom je osuđen na 16 godina prisilnoga rada i 5 godina gubitka građanskih i političkih prava, proveo preko 5 godina, od 19. listopada 1946. godine do 5. prosinca 1951. godine, nakon čega je prevezen u Krašić, na daljnje izdržavanje kazne u kućnom pritvoru.

Nakon sastanaka zajedno su posjetili Dom kulture,  prekrasnu Pavlinsku crkvu, te posebno vrijedan i znamenit Pavlinski samostan, kojega je veći dio nekada bio pretvoren u kaznionicu u kojoj je tamnovao naš blaženik, kojemu je u spomen sačuvana i malena kapela, u kojoj je slavio euharistije.

Osim blaženika u istome objektu u Lepoglavi bio je zatvoren i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, koji je ukupno proveo u zatvoru u Lepoglavi 408 dana.

Lepoglava je također posebno poznata po bogatoj kulturnoj baštini; LEPOGLAVSKOJ ČIPKI - 'koja je ljubav i ponos, čarolija i poezija'.

Ovaj radni sastanak početak je buduće plodonosne suradnje posebno na području razvoja vjerskoga turizma i turizma općenito između općine Krašić i grada Lepoglave, te naših Turističkih zajednica.